10.05.2024 11:04 давність новини: 78 дн.

Біобезпека в умовах воєнного стану

2 травня відбулось засідання Громадської ради при Держлісагентстві, на порядку денному якого, серед інших, було питання біобезпеки та підходів до регулювання чисельності мисливських тварин в умовах воєнного стану.

У засіданні взяв участь член Громадської ради – голова президії ВР УТМР Микола Скорий. Він зауважив, що у зв’язку зі зростанням кількості диких хижаків, здичавілих собак та котів, заборони регулювання їх чисельності в мисливських угіддях, значного загострення епізоотичної ситуації – соціальна напруга лише наростає. Осередки Товариства щодня отримують звернення та скарги від місцевих мешканців щодо нападів хижаків на домашніх тварин та людей. Вони благають користувачів угідь якнайшвидше вирішити цю проблему. Але ми безсилі, адже більшість ОВА, на жаль, не підтримує.

– Ми всі разом маємо реагувати на виклики, враховувати ситуацію, що склалася з хижаками та епізоотією, негайно звернутись від імені Громадської ради до органів влади з відповідними вимогами.

Основним доповідачем на цю тему був секретар Комісії зі сталого ведення мисливського господарства Громадської ради при Держлісагентстві, доктор наук Василь Новицький. Він зазначив, що в Україні чисельність лисиці за 2 роки зросла на 458%. Якщо кількість виявлених неблагополучних пунктів щодо сказу в Україні в 2022 році складала 469, то в 2023 році – 1086. Спостерігається зростання випадків сказу на 69%.

На думку Василя Новицького, перш за все, Громадська рада при Держлісагантстві має звернутись до Міндовкілля наполягаючи на своєчасному затвердженні лімітів та норм. По-друге, звернутись до обласних військових адміністрацій з проханням дотримуватись Рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Кабінеті Міністрів України від 26 грудня 2023 року щодо профілактики сказу та АЧС шляхом саме полювання, як допоки безальтернативним методом. І нарешті, звернутися до Уряду щодо відкликання на доопрацювання проєкту Закону Міндовкілля про заборону регулювання чисельності вовків та здичавілих котів, бо він містить необґрунтовані ризики для епізоотичного благополуччя та збереження біорізноманіття України.

Начальник Відділу мисливського господарства Держлісагентства Володимир Каленіченко вважає, що довести до оптимальної чисельності хижака лише єгерською службою, яка нині дуже скоротилась у зв’язку з відсутністю фінансування мисливських господарств – неможливо фізично. Навіть до 2022 року, коли полювання було дозволене, частка вилучених єгерями хижаків складала лише 20% від загальної кількості добутих. За інформацією начальника Відділу цього року позиція ОВА до регулювання чисельності мисливських тварин, навіть хижака – не змінилась, тому отримати дозволи на їх вилучення, користувачам мисливських угідь буде вкрай важко. Але треба працювати в цьому напрямку. Одним з дієвих інструментів на сьогодні, який може вирішити цю проблему – розробка та затвердження Порядку проведення регулювання мисливських тварин в умовах воєнного стану з метою доведення їх чисельності до оптимальної. Цей нормативно-правовий документ передбачений і Стратегією розвитку мисливського господарства. Можливо, якщо ми всі долучимось до роботи над цим документом, передбачимо ним методи та способи регулювання чисельності, обмеження користувачів та зобов’язання місцевих органів, зокрема виконувати рішення ДНПК, то нам вдасться вирішити проблему.

Голова Товариства лісівників Юрій Марчук зауважив, що одна з проблем, яка в тому числі гальмує процес регулювання чисельності мисливських видів тварин та блокує роботу мисливських господарств – це погодження Міндовкіллям лімітів і норм добування дичини. Оскільки це відомство політичний орган, а не регуляторний, то ці погодження потрібно передати Держлісагентству або ОВА. Дискусія про це точиться вже давно. Але Міндовкілля не хоче втрачати контроль над невластивими для нього функціями.

Роман Коновал, начальник мисливського відділу ДП «Ліси України», нагадав ще раз, що є Протокол ДНПК при Кабміні про який вже згадувалось, передбачає регулювання чисельності хижаків та кабана за для запобігання епізоотіям і він обов’язковий до виконання владою. Відповідно цього документу,

Міндовкілля має погодити Ліміти і Норми добування вчасно, а облвійськадміністрації співпрацювати з користувачам мисливських угідь та, не зволікаючи, підписати їм Накази на проведення регулювання чисельності мисливських тварин.

Але все це можливо лише за активної участі користувачів і зацікавлених відомств – Держлісагентства та Держпродспоживслужби.