24.09.2024 15:57 давність новини: 28 дн.

Через заборону полювання суттєво зросла кількість хижаків, і саме з цим пов’язують збільшення кількості випадків сказу

Фотопастки в мисливських угіддях все частіше фіксують зграї вовків, а біля Виноградова на Закарпатті навіть зафільмували зграю шакалів. А в Перечинському районі камера відеонагляду навіть зафіксувала, як вовк викрав з подвір’я собаку. В.о. голови Закарпатської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Юрій КАЧУР запевняє, що чисельність хижаків за останні три роки зросла в кілька разів.

"До прикладу в Перечинському районі Закарпаття, раніше мешкав один, інколи, два вовки. Цього року за таксацією їх нарахували ВІСІМ. Тобто за три роки кількість вовка зросла у чотири рази. Кількість лисиць збільшилась щонайменше у п’ять разів, якщо не в десять", – каже Юрій Качур.
Щодо шакалів, то вони й раніше траплялись у Мукачівському та Ужгородському районі, але то були поодинокі особини. Натомість в околицях Виноградова їх раніше не було, до того ж такої великої зграєю (фотопастка зафіксувала 8 тварин). Загалом за даними УТМР від початку повномасштабної війни кількість шакалів зросла на 450%.

Чи можуть вовки та шакали нападати на людей

"Здорові тварини, як правило, тримаються якомога далі від людей. Принаймні в нас випадків, коли вони нападали на людей, не фіксували. Але якщо звір хворий, він перестає боятись людини, може сходити з гір у села, – каже керівник облорганізації. – В інтернеті є багато фото і відео диких звірів – люди радіють, коли їм вдається зняти їх зблизька. Але цього робити точно не варто. Якщо звір підходить близько до людини, дає себе зафільмувати, а то й доторкнутись, то з твариною точно щось не так".
Найчастіше перестають боятись людей тварини, хворі на сказ.

"Лисиці, вовки, здичавілі собаки та коти, шакали, єнотоподібні собаки, борсуки - переносять сказ. У нас торік було зафіксовано 24 випадки сказу, в цьому році - вже 17. Є думка фахівців, що збудник сказу можна принести додому навіть на взутті. У нас в сусідньому селі був випадок, коли домашній собака покусав свого хазяїна за лице", – каже Юрій Качур.

При цьому є затверджені науково-обґрунтовані норми щільності диких тварин. Якщо тварин певного виду стає забагато, їхню чисельність потрібно регулювати. Якщо замало - такий вид, навпаки, має бути під охороною.

У села спускаються старі або хворі вовки

"Вовк – м’ясоїдна тварина, але вони не перебирають – можуть з'їсти будь-яку тварину, яку вдається здобути. Лисиці знищують зайців і фазанів, яких ми доглядаємо. За таксацією, яку ми щороку проводимо, в нас зменшилася кількість і зайців, і фазанів. Що більше вовків, то менше копитних звірів – кабанів, козуль, оленів. Вони відловлюють переважно молодняк. Ми, наприклад, неодноразово знаходили рештки однорічних оленят", – розповідає фахівець.

При цьому пан Юрій додає, що впродовж останніх років ті ж олені стали значно менш полохливими, спокійнішими, тож вовкам легше їх вполювати.
Щодо випадків, коли вовки крадуть собак з подвір’їв, то це доволі поширені випадки. Насамперед у села вони можуть заходити в пошуках їжі, якщо їм бракує її в дикій природі.

"У Перечинському районі влітку вовк забрав собаку з подвір’я. Цей випадок, який зафіксували на відео, але насправді він не єдиний. Торік у селі на одній з вулиць за два тижні один вовк витяг з подвір’їв п’ять собак. І це буквально за 100 метрів до школи, – каже Юрій Качур. – Переважно спускаються впритул до помешкань людей старі вовки, які вже не можуть наздоганяти здобич у дикій природі. Або, знову ж таки, хворі тварини".

Юрій Качур переконаний, аби хижаки не винищили звірів й не загрожували людям, в областях, де немає активних бойових дій, варто надати дозвіл на регулювання чисельності хижаків шляхом полювання.

"Наразі дозвіл на відстріл хижаків мають лише єгері. Але як чотири єгері самотужки можуть ефективно проводити регулювання чисельності хижаків на території 27 тис. га? Це нереально.
Ми звертаємося до керівництва області з проханням надати користувачам мисливських угідь дозвіл на відкриття мисливського сезону в Закарпатті. Якщо це не дозволяється, то скажіть в який інший спосіб можна зменшити чисельність хижака, в тому числі вовка.
Зрештою, мисливські господарства – такі ж організації, як і багато інших, мають зобов'язання перед державою - економічні, екологічні, протиепізоотичні, мусять платити зарплати, податки й не можуть зупиняти свою діяльність на роки", – каже Юрій Качур.

Зіновія Воронович
https://zahid.espreso.tv/novyny-zakarpattya-u-karpatakh...

Наказ "Про затвердження Лімітів використання мисливських тварин": https://ips.ligazakon.net/document/view/RE42614?an=1

Протокол ДНПК при Кабміні щодо рекомендацій для ОВА відкрити полювання: https://drive.google.com/.../1WlE7Z2KJgCZkjb1XGIQ.../view...