05.06.2024 20:56 давність новини: 52 дн.

Найголовніші виклики для країни і Товариства

Про стан ведення мисливського господарства під час дії воєнного стану в Вінницькій обласній організації Українського товариства мисливців і рибалок, ситуацію з хижаками та епізоотіями в області розповідає голова організації Юрій КАРВАЦЬКИЙ:

– Економічна ситуація Вінницької обласної організації УТМР, як власне і в усьому Товаристві, за час повномасштабного вторгнення стала критичною. Чисельність членів нашої організації на початок 2024-го року склала 2860 осіб.

Ми намагаємось підтримувати членів нашої організації, залучати їх до різних заходів. Як от нещодавно – 11 травня, нашою організацією спільно з федерацією спортінгу України та СК «Сталеві грози» провели обласні змагання з компактспортингу.

Але, звичайно, для більшості мисливців найголовніше – це полювання. У зв’язку з його забороною, ми втрачаємо надходження і від полювання, і від внесків, тому Товариство знаходиться на межі виживання. І це на фоні загального зростання вартості товарів та послуг. Разом з тим, обов’язки, які покладені на нас законодавством, у тому числі плата за користування угіддями, якими ми нині не користуємось – ніхто не скасовував.

Тож організація виживає виключно за рахунок раніше заощаджених коштів та увімкнувши режим жорсткої економії. Переважна більшість наших штатних працівників знаходиться у відпустках без збереження заробітної плати або працюють на 0,5–0,25 ставки. Ми втрачаємо не лише членів організації, а й співробітників, фахівців. Організації ще вдається наглядати за угіддями та опікуватись тваринами. Охорону мисливських угідь намагаємось організовувати своїми силами – за власний рахунок купуємо паливо, ремонтуємо техніку. З кормами для підгодівлі дичини допомагають фермери – члени нашого Товариства. Але довго так тривати не може.

Чисельність основних видів мисливської фауни, за даними щорічних обліків, дещо зросла. Це свідчить про те, що організація не припиняє своєї роботи і виконує зобов’язання.

Так зайця русака з 2022 року збільшилось з 34,3 тис. до майже 38,2 тис. голів. Кабана було 157 голів, стало 385. Тобто середня щільність його популяції складає 10,9 голів на 1000 га, але його щільність необхідно контролювати, тримати оптимальною. Це збереже під час нинішньої хвилі спалаху африканської чуми свиней популяцію кабана від повного знищення.

Козулі теж побільшало. З 1392 голів (2022 р.) чисельність зросла до 1911. Трохи зросла і чисельність водоплавної дичини. Суттєво побільшало диких голубів, особливо припутня. Фазан не лише примножив свою популяцію, а й розширив ареал мешкання.

Разом з тим, зростає і щільність хижаків, особливо лисиці червоної. Непоодинокі випадки появи шакала, особливо в південних районах. Майже з усіх районів області до нас надходять скарги від територіальних громад, селищних та сільських рад, пересічних мешканців про появу в населених пунктах лисиці, навіть серед білого дня. Вони вже не приховують своєї присутності в сутінках, їхня навала тероризує місцеве населення, знищуючи домашню птицю, кролів тощо.

З Гайсинського, Жмеринського, Могилів-Подільського та Тульчинського районів надходить інформація про появу вовків.
На підставі цих звернень та результатів обліків Вінницька обласна організація УТМР багаторазово зверталась до протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній військовій адміністрації (ОВА) щодо прийняття рішення надання дозволів мисливцям на регулювання чисельності хижих та шкідливих звірів.
У результаті цього 5 листопада 2023 року згідно відповідних дозволів, виданих Південно-західним управлінням лісового та мисливського господарства, в усіх районних організаціях УТМР області мисливцями були проведені заходи щодо регулювання чисельності хижаків та добуто, лише в угіддях нашої організації, – 92 лисиці. В лютому 2024 року, у зв’язку з загостренням протиепізоотичної ситуації, були надані аналогічні дозволи на відстріл хижака в угіддях Козятинської та Томашпільської РО УТМР. За три виходи мисливцями було добуто 40 голів лисиці.

Також, відповідно до ст. 33 Закону «Про мисливське господарство» проводиться регулювання чисельності хижаків і силами єгерської служби, але враховуючи фінансову ситуацію в Товаристві, зменшення кількості співробітників та відсутність гончих собак, такі заходи є недостатньо ефективними.

На думку фахівців, заходи з регулювання чисельності хижих та шкідливих тварин мають бути інтенсивнішими і до них треба залучати більше мисливців. Але дозвіл на це може дати Південно-західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства, згіднорішень протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній військовій адміністрації та розпорядження самої ОВА. Тож маємо надію, що вони розуміють критичність епізоотичної ситуації в області й зацікавленні в її стабілізації. Ситуація на справді складна. За даними Держпроспоживслужби з приводу укусів тваринами до медичних закладів Вінницької області у 2023 році звернулося 2336 осіб, після підтвердження діагнозу 166 людей було направлено на проведення вакцинації. Як показує аналіз результатів епізоотичних розслідувань, у більшості випадків, зараження сказом тварин відбулося при контактуванні їх з лисицею. Але помирають від сказу не лише тварини. Так в Могилів-Подільському районі минулоріч було зафіксовано летальний випадок людини від сказу.

Високий рівень зараження хижаків підтверджується лабораторними дослідженнями. З наданих нашою організацією на дослідження 164 добутих лисиць, у 2023 році сказ виявлено у 32 зразках. Тож можна стверджувати, що 20% лисиць в угіддях Вінниччини заражені цією смертельною хворобою.

На початку 2024 року всі районні організації УТМР долучилися до кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, організатором якої є Держпродспоживслужба.

Вакцинація проводиться шляхом наземного розкладання принад. У середньому це 1000–1500 доз на район. Але варто зазначити, що імунізація не вирішує проблему зі сказом і тим більше з кількістю хижаків. Це має бути комплексний підхід, який включатиме і регулювання чисельності хижака.

Не стоїть осторонь наша організація і від найголовнішоговиклику нашій країні – збройної агресії рф. Багато членів нашого Товариства боронять свою землю в Силах оборони.

Мобілізовано два голови районних організацій (Хмільницька та Чечельницька РО) та майже півтори десятки єгерів. Більшість пішли добровольцями. Підтримуємо армію і благодійною допомогою. Нами закуплено і відправлено на фронт військового спорядження на суму 220 тисяч гривень. Ми передали на потреби ЗСУ два легкових авто та два алюмінієвих човни, п’ятнадцять літрів борсукового жиру тощо.
Підсумовуючи, можна з впевненістю сказати, що на сьогодні наша організація виконує всі зобов’язання перед державою – охоронні й біотехнічні заходи, проводить щорічні обліки диких тварин тощо. Дані таксації демонструють позитивну динаміку чисельності дичини в наших угіддях і ми сподіваємось, що цього року Міндовкілля підпише Ліміти та Норми добування швидше, ніж минулоріч, а ОВА дозволить регулювання чисельності дичини, яке, в першу чергу, направлене на біобезпеку країни.