06.08.2024 12:55 давність новини: 41 дн.

Популяція шакалів в Україні зросла в п’ять разів

Експерти б'ють на сполох, адже варто зауважити, що наразі мова йде про збільшення чисельності не лише шакала, а й інших диких хижих тварин, таких як лисиці та вовки, по всій території України. Крім хижаків, різко зросла кількість в мисливських угіддях і бродячих, здичавілих домашніх тварин – котів і собак, які не менш небезпечні, ніж дикі хижаки.

Про це журналістці Район.Берегове розповів в.о. голови Закарпатської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Юрій КАЧУР.

Експерт розповідає, що головною причиною такого зростання, а йдеться про збільшення популяцій в 2–5 раз залежно від виду за останні два роки – є заборона обласних військових адміністраціями (ОВА) регулювати чисельність мисливських видів диких тварин, в тому числі хижаків. Це потягнуло за собою і занепад мисливських господарств, які до 2022 за допомогою єгерської служби разом із мисливцями намагались тримати популяції хижаків у рамках науково обґрунтованих норм.

«Нині ситуація вийшла із під контролю, але ОВА продовжують ігнорувати цю проблему, не зважаючи на торішнє рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабміні, де всім областям рекомендовано відрегулювати чисельність хижаків шляхом полювання на них», - каже пан Юрій.

Якщо говорити окремо за шакала, то згідно цьогорічного обліку його популяція в Україні складає 1857 особин. На Закарпатті, де його раніше взагалі не було – близько 60 особин (сюди ще не включені результати обліків по норах). І це лише в мисливських угіддях. Що відбувається в природно-заповідному фонді з цим хижаком – достеменно невідомо. Ще у 2021 році цього хижака в Україні нараховували лише 344 особини. Можна з впевненістю сказати, що за 2–3 роки шакалів в Україні стало в п’ять разів більше.

«Але не варто забувати, що хижаки є резерватом смертельної для тварин і людини хвороби – сказу, випадки якого за даними Держпродспоживслужби теж збільшились за два роки більше, ніж вдвічі. Ситуація катастрофічна», - розповідає експерт.

Не екосистемні зміни призвели до розповсюдження шакала та появи його в Карпатах. Скоріш поява шакала на певній території призводить до змін в екосистемах. Причини появи цього хижака в Карпатах, вказані вище – це насамперед різке збільшення його популяції, що призвело до розширення ареалу його мешкання. Там, де з’являється шакал – порушується біоценоз, деякі види тварин, в тому числі червонокнижні просто зникають. Фахівці, які зіштовхуються з засиллям шакалів, відмічають, що це достатньо розумна, хитра та організована тварина. Полювання в зграях, дає йому перевагу над будь-яким супротивником. Їх жертвою стають навіть інші хижаки, наприклад лисиця. Мисливствознавці зазначають, що там, де розмножується шакал – руда зникає. Не кажучи вже про птахів.

Шакал, як і будь-який хижак, при значному збільшені популяції, а в одному його приплоді може бути до дев’яти цуценят, потребує більшої кормової бази. Тому жертвою шакалів стають і домашні тварини, наприклад вівці, отару яких зграя шакалів може знищити за один раз.

«І такі випадки вже непоодинокі, особливо на півдні країни, де зосереджена основна популяція цього хижака. Коли щільність поголів’я хижака перевищує норму, вони заходять за межі населених пунктів і чинять велику шкоду людям. Через заборону полювання, хижаки не лише розмножились, вони втратили відчуття страху перед людиною, тому зустрічі з ними будуть лише збільшуватись, як і загроза від цих контактів», - нарікає Юрій Качур.

Додає, що будь-яка дика тварина може нести небезпеку. Особливо хижак. Більш небезпечними такі тварини стають під час шлюбного сезону, самозахисту чи захисту свого потомства, якщо тварина поранена і страждає від болю. А особливо небезпечною вона стає, якщо заражена вірусом сказу. Вірус «змушує» хвору тварину напасти та передати збудника іншій істоті й не важливо тварина це чи людина.

«Тож пам’ятайте – не потрібно наближатись до диких тварин, не намагайтесь годувати їх, а якщо так сталось, що опинились поблизу, спробуйте спокійно відійти на безпечну відстань», - застерігає фахівець.


Найефективніші, найдієвіші заходи контролю популяції хижаків, зокрема шакала, які визнані науковцями, міжнародними експертами та перевірені часом в розвинених країнах Європи – це постійний моніторинг популяцій і регулювання їх чисельності у разі перевищення науково обґрунтованих норм. Таке управління популяціями хижаків передбачене Законом України «Про мисливське господарство та полювання». Регулюють чисельність хижака, полюючи на нього єгерською службою та мисливцями під контролем користувача мисливських угідь та відповідних органів державного контролю та нагляду.

«Але, на жаль, нині така можливість в Україні відсутня через заборону полювання. Це невиправдане та безпідставне, на нашу думку, рішення влади», - запевняє Юрій Качур.


Діана Костюк
berehove.rayon.in.ua

#хижаки #шакали_в_Україні #УТМР #вовки_в_Україні #лисиці_зі_сказом #хижаки_в_Карпатах #Держпродспоживслужба #сказ