07.08.2024 17:06 давність новини: 40 дн.

Села і міста – новий ареал лисиць

Голова Вінницької міськрайонної організації Українського товариства мисливців і рибалок Анатолій ТУШИНСЬКИЙ розповів чим живе нині його організація і які у них проблеми з хижаками:

– У користуванні нашої організації 52 тисячі мисливських угідь. Відповідно до закону ми зобов’язані утримувати шість єгерів. До повномасштабної агресії так і було – єгерська служба виконувала свої обов’язки і отримувала за це заробітну плату. Але зараз, коли ми майже повністю позбавлені фінансових надходжень, бо полювання заборонено, платити єгерям ми не в змозі. Всі вони працюють на добровільних засадах. У тому числі, без зарплати виконує свої обов’язки голова і бухгалтер організації.

До війни в нашій організації нараховувалось 1250 членів Товариства, це давало нам можливість працювати і розвиватись, але на третій рік, як вона почалась і як закрите полювання, членських внесків сплачує невелика частка мисливців. Цих коштів ні на що вже не вистачає.

Багато мисливців з організації нині захищають нашу країну в Силах оборони. Ми їм допомагаємо чим можемо. Збирали кошти на зброю та обладнання, шини для авто, бензопилки, все, на що був запит і що було в наших силах.

Але не зважаючи на скруту, ми намагаємось виконувати свої обов’язки перед законом та державою. Питань від міжрегіонального управління Держлісагентства та місцевої влади до нас немає. Ми заготовляємо корми, намагаємось, за можливістю, охороняти угіддя, проводимо щорічні обліки.

Бачимо, як побільшало дичини, наприклад качки, голуба (припутня). А от лиски та перепілки стало менше. На чисельність останньої впливає саме обробіток землі, розорювання, вирощування монокультур, застосування хімії тощо.

Більше стало хижаків, значно більше. Побільшало і випадків сказу. З цим треба щось негайно робити.

Держпродспоживслужба залучає нас постійно до пероральної імунізації м’ясоїдних диких тварин. Допомагаємо розповсюджувати вакцину від сказу, але на наше глибоке переконання, без регулювання чисельності хижака, епізоотичну ситуацію не стабілізувати.
Дійшло до того, що лисиці вже риють нори не в угіддях, а в межах населених пунктів, розмножуються в закинутих хатах, живляться домашніми птахами і, звичайно, розносять сказ... Села перетворюються на ареал мешкання хижаків. Такого ще ніколи не було.
До нас вертаються місцеві щоб ми допомогли у боротьбі з хижаками, але ми розводимо руками – все в руках обласної влади.
Ми вже не просимо дозволів на пернату дичину, не кажу вже про копитних, але навіть згода влади на регулювання чисельності хижака, значно покращила б і економічний стан нашої організації, і епізоотичну ситуацію в районі.

Тож сподіваємось, що цього року, нам вдасться дійти спільної згоди.

#хижаки #УТМР #лисиці_зі_сказом #Держпродспоживслужба #сказ #Вінницька_ОВА #Вінницька_МРО_УТМР