12.09.2024 18:19 давність новини: 6 дн.

УТМР розраховує на порозуміння і небайдуже ставлення ОВА до проблем мисливської галузі

Всеукраїнська рада Українського товариства мисливців і рибалок (ВР УТМР) враховуючи складну епізоотичну, природоохоронну та економічну ситуацію, яка склалась майже на всій території України, внаслідок стрімкого росту чисельності диких та здичавілих хижих тварин, прогресуючого поширення африканської чуми свиней (АЧС), сказу, 10 вересня 2024 року ЗВЕРНУЛАСЬ листами до Обласних військових адміністрацій (ОВА) з проханням НАДАТИ користувачам мисливських угідь відповідних ДОЗВОЛІВ на регулювання чисельності мисливських тварин шляхом відкриття полювання відповідно чинного законодавства.

Відповідно до наказу Міндовкілля (15 серпня 2024 року № 1042) та Мінюсту (20 серпня 2024 року № 1269/42614), в Україні офіційно затверджені Ліміти використання мисливських тварин та встановлено Норми використання (добування) інших мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду на мисливський сезон 2024-2025 років.

Товариство звернуло увагу ОВА на Рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Кабміні від 26 грудня 2023 року, яким облвійськадміністраціям рекомендується в регіонах, де не ведуться бойові дії, з метою запобігання поширенню сказу та АЧС забезпечити регулювання чисельності дикого кабана та хижих хутрових м’ясоїдних тварин шляхом проведення полювання з дотриманням відповідних обмежень та приведення чисельності зазначених видів, що перебувають у стані природної волі до обґрунтованих норм.

Також УТМР просило ОВА звернути увагу на застереження Всесвітньої організації охорони здоров'я, Держпродспоживслужби, державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при обласних та районних державних адміністраціях щодо нагальної необхідності проведення комплексу протиепізоотичних заходів, в тому числі шляхом регулювання чисельності мисливських тварин, у зв’язку зі складною епізоотичною ситуацією та з тенденцією до її подальшого погіршення, що підриває екологічне, епізоотичне, продовольче, економічне та загальнобезпекове благополуччя країни.

Через повну заборону полювання під час дії воєнного стану чисельність лише лисиці звичайної зросла на більше як 400%, а екологічно допустима щільність цього виду нині у 6-8 разів перевищує встановлені норми. Разом з тим чисельність вовка лише за останній за рік зросла на 50%, а шакала – на 450%.
Згідно з діагностичними дослідженнями у центральних областях України, кожна четверта-п’ята особина цього виду вже інфіковані смертельним для людей та домашніх тварин вірусом сказу.

Разом з тим, цього року чисельність дикого кабана вже перевищила довоєнну на понад 50%, а кількість випадків АЧС збільшилася на 880% порівняно з 2022 роком. Як результат, спостерігається стрімке поширення цієї інфекції на товарні свинарські підприємства та приватний сектор. Така тенденція неодмінно призведе до введення обмежень на експорт Україною фуражних зернових у 2024-2025 роках і, відповідно, тяжких наслідків для національної економіки.

Єдиний дієвий спосіб боротьби зі сказом хижих тварин, це регулювання їх чисельності (відстріл) в період з листопада по лютий наступного року. Щодо АЧС в мисливських угіддях, то зменшення щільності популяції дикого кабана і вчасне знаходження та утилізація загиблих від цієї хвороби особин – є одним з дієвих способів зменшення розповсюдження вірусу і перенесення його на фермерські та домогосподарства.

Варто зауважити, що більшість мисливських господарств втратили єдине джерело надходжень від надання громадянам послуг з полювання та не маючи державної підтримки, закономірно виявилися неспроможними виконувати свої обов’язки – заходи з охорони угідь від браконьєрів, боротьби з епізоотіями, зимової та мінеральної підгодівлі тварин, а також регулювання чисельності потенційно небезпечних диких тварин, розведення та розселення корисних видів. Без часткового відкриття полювання, неможливе подальше виконання комплексу еколого-господарських робіт, не дозволяє зберігати робочі місця та відновлювати надходження галузевих податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Наказ "Про затвердження Лімітів використання мисливських тварин": https://ips.ligazakon.net/document/view/RE42614?an=1

Протокол ДНПК: https://drive.google.com/.../1WlE7Z2KJgCZkjb1XGIQ.../view...