06.06.2024 21:05 давність новини: 51 дн.

Законопроєк НЕ збереження тваринного світу України

Нагадаємо, що 19 березня 2024 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України оприлюднило проєкт Закону під назвою «Про внесення змін до деяких законів України в частині імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо збереження тваринного і рослинного світу України». У супроводі до оприлюдненого документу, відомство повідомило про громадські обговорення зауважень та пропозицій зацікавлених сторін.

Всеукраїнська рада Українського товариства мисливців і рибалок 17 квітня направила лист до Міндовкілля із зауваженнями Товариства до цього законопроєкту. Цим листом ВР УТМР засвідчила, що НЕ ПІДТРИМУЄ вищевказаний Законопроєкт, який забороняє єгерям регулювати чисельність вовка без спеціального на це дозволу впродовж року, виключає можливість добування вовка мисливцями під час полювання на інші мисливські види тварин, а також пропонує заборонити регулювати чисельність бродячих котів у мисливських угіддях, які є вкрай шкідливими та є джерелом розповсюдження сказу. А спрощення процедури включення видів диких тварин до Червоної книги України та ускладнення виключення їх з неї, що пропонується цим законопроєктом – взагалі виглядає, як суто антимисливська та антинаукова ініціатива.

Днями, 25 травня, Міндовкілля оприлюднило Звіт про результати електронних консультацій з громадськістю щодо цього проєкту Закону. На жаль, відомство Відхилило всі зауваження та пропозиції ВР УТМР та інших мисливських громадських організацій. Варто зазначити, що в громадських обговореннях законопроєкту взяло участь шість організацій, дві з яких, так званні, «зоозахисні». Переважна більшість пропозицій саме цих організацій Міндовкілля і врахувало. Але виглядає дивним, що екологічне відомство робить все, щоб зруйнувати галузь, яка підпорядковується йому і вклад якої у збереження фауни і епізоотичного благополуччя країни є неоціненним.
Тож Всеукраїнська рада УТМР не планує миритись із цим. Ми продовжимо відстоювати права Товариства, його членів, боротись за збереження мисливської галузі та тваринного світу. Найближчими днями ми звернемось до Уряду, Верховної Ради та Президента України з відповідними листами.

Законопроєкт Міндовкілля: https://mepr.gov.ua/povidomlennya-pro-oprylyudnennya...

Посилання на лист ВР УТМР до Міндовкілля: https://drive.google.com/.../17KhKkc9d0qL.../view...

Звіт про результати електронних консультацій з громадськістю щодо цього проєкту Закону: https://mepr.gov.ua/zvit-pro-rezultaty-elektronnyh...