22.06.2024 11:55 давність новини: 78 дн.

Яна КУЛЬГЕЙКО – активно бере участь у вшануванні мисливців-борців за волю України

Більше 100 тисячі мисливців вже взяли участь у Силах оборони України, захищаючи нашу країну від окупантів. Переважна більшість з них – добровольці.

Серед них і Анатолій Іванович Кульгейко, голова Ріпкинської районної організації УТМР, який 11 березня 2022 року поклав своє життя заради порятунку від репресій окупантів понад 240 родин місцевих мисливців на Чернігівщині.

Яна КУЛЬГЕЙКО – донька члена нашого Товариства, керівника райорганізації, героя, нині бере активну участь щодо вшанування мисливців-борців за волю України.

Нещодавно Яна на Всеукраїнській нараді у Львові розповіла про заснування Дня пам’яті мисливців-захисників України та роботу над проєктом пам’ятника мисливцям-героям у м. Києві:

"З першого дня повномасштабного вторгнення, мій батько розпочав активну партизанську діяльність. Ріпки були в окупації, але це не зупинило його займатись збором інформації, передавати данні для коригування вогню. Його неодноразово перевіряли російські військові й попереджали про фізичну розправу. 11 березня 2022 року підрозділи російських військових спецпризначенців обшукали приміщення Ріпкинської райорганізації УТМР. Їм потрібна була інформація про місцевих мисливців та власників зброї, які потенційно могли чинити опір і яких, за даними картотеки в Ріпах було понад 270 осіб. Проте необхідної інформації вони не знайшли, бо напередодні обшуку батько сховав всю документацію.

Того ж дня росіяни приїхали до нашої оселі і почали вимагати від батька списки та домашні адреси місцевих мисливців. Але не бажаючи наражати їх та їхні родини на небезпеку, батько відмовився співпрацювати з ворогом. Натомість він підірвав гранату. Загинувши, батько забрав життя двох російських військових і ще кілька окупантів отримали поранення.

Я вдячна Українському товариству мисливців і рибалок, ВАМКМУ, іншим громадським об’єднанням за колосальну роботу щодо достойного вшанування подвигу мого батька найвищою державною нагородою – відзнакою Героя України, посмертно.

На сьогодні подання ще знаходяться на розгляді комісії, але ми віримо, що нагорода знайде свого героя.

Анатолій Іванович, героїчно загинув, як і понад 2,5 тисячі інших мисливців, які стали на захист рідного краю.

Ми хочемо, щоб мисливці-герої залишились в нашій пам'яті назавжди і щоб ця пам'ять була вічною та стала частиною історії України.

Спільно з громадськими об'єднаннями було прийнято рішення про необхідність вшанування їх окремим Днем пам'яті мисливців-захисників України. Його пропонується відзначати, щорічно, в першу неділю березня, враховуючи загибель перших мисливців-захисників саме на початку цього місяця в 2022 році.

Також цей День пропонується закріпити статтею 23 Кодексу українського мисливця.

Щодо меморіалу мисливцям-захисникам.

Нині ведеться робота над розробкою цього пам'ятника. Його концептуальна версія полягає в тому, щоб на рівні символізму та образовості максимально передати силу, міць, звитягу, саможертовність мисливців, які віддали своє життя, ставши на захист цілісності України.

Тож завдяки штучному інтелекту та зусиллям нашого творчого колективу нам вдалось згенерувати наближену концепцію ілюстрації пам'ятника.

Концептуально пам’ятник виглядає, як високий мармуровий прямокутний камінь, частково пошкоджений, ніби посічений осколками, від нього у височінь здіймається сокіл, знизу по периметру пам'ятника маки. На фронтальній стороні гілка дубу перев’язана чорною стрічкою. Над гілкою напис «Пам’яті мисливців-захисників». На бокових сторонах каменю зображені мисливці.

Мармуровий камінь символізуватиме міць захисників-мисливців. Сокіл – полеглих мисливців, які на завжди здійнялися в небо.

Робота над проєктом пам'ятника ще триває.

Стараннями президента Федерації мисливського біатлону Ігоря Калініченка також ведеться робота над виділенням земельної ділянки в одному зі скверів міста Києва. Триває робота над пошуком спонсора проєкту. Тож долучайтесь, надсилайте свої пропозиції.

За необхідності, вже після нашої перемоги, до збору коштів ми долучимо всю мисливську спільноту, але нині наші донати необхідні фронту, де воюють тисячі наших мисливців. Шана їм і низький уклін!"

Яна Кульгейко отримала Подяку від імені ВР УТМР за активну життєву позицію щодо вшанування величі духу українських мисливців воїнів-борців за волю України, які без вагань поклали своє щире серце до ніг Матері України, чий героїчний чин яких став прикладом для майбутніх поколінь.