15.08.2024 13:44 давність новини: 32 дн.

Мешканці Львівщини потерпають від хижаків і сказу. Потрібно негайно зменшувати щільність хижака, але влада називає мисливство – хобі, тому воно заборонено

За першу половину цього року на Львівщині вже зафіксували 70 випадків на сказ (у 2023 - 93 випадки за рік), близько половини з них – через контакти з лисицями, констатують у Держпродспоживслужбі.
 

«За 2 роки з початку повномасштабного вторгнення у селах Львівщини дедалі частіше бачать лисиць, якщо нормою є одна особина на 1000 гектарів, то тепер їх 6-7», – запевняє єгерська служба.


Єгері переконують, що не в змозі самотужки впоратись з такою навалою хижака та закликають обласну владу дозволити мисливцям долучитись до регулювання чисельності, адже ОВА забороняє полювання. Що на це відповідає влада – дивіться у відеосюжеті.
На хворих хижаків, нарікають і місцеві жителі, бо ті не лише крадуть свійську птицю, а й заражають собак сказом.

Олена Михайляк, місцева мешканка з Львівщини постраждала від власного пса, єгері припускають, що саме лисиця покусала улюбленця, адже згодом в нього виявили сказ.

«Вона мені просто зубами вирвала, – розповідає Олена, демонструючи шрам на ручі. – Собака була надзвичайно вірна, але в той день від неї нічого не лишилося, вона нічого не розуміла, просто кидалася...».


Усім з ким контактував пес призначили лікування.

«Дітям не вистачало вакцин, її ділили і казали, що цього року шалена кількість укусів», – бідкається Олена.


Фахівці з мисливського господарства таку ситуацію пояснюють забороною полювання ОВА і пояснюють, що мисливські господарства без допомоги влади і мисливців, впоратися з регулюванням чисельності хижих тварин не зможуть.

«У нас є 4 штатних єгеря і голова організації. Що ми самі можемо зробити? – питають представники Жовківської районної організації УТМР. – Є мисливці, у них є норні собаки. Вони можуть проводити полювання – загонні, на норах. Це значно спрощує пошук і добування хижака».


У Львівській обласні військові адміністрації кажуть, що мисливці можуть допомагати єгерям відстрілювати хижих тварин, але для цього їм потрібен спеціальний дозвіл. (Нагадаємо, що за 2,5 роки таких дозволів по всій країні було видано одиниці). ОВА Львівщини запевняє, що відновлювати загальні лови під час воєнного стану – не буде.

«Влада області чітко сказала, поки війна – полювання не буде, полювання – це хобі», – заявила Оксана Війтик, в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА.


#УТМР #Міндовкілля #мисливське_господарство #мисливство #полювання #скажені_лисиці #сказ #дикі_хижаки #держпродспоживслужба